Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Λίστες και Γλίτσες

.
Ο Βενιζέλος μοιάζει πλέον, όπως είπε ένας φίλος, με Ρωμαίο αυτοκράτορα την εποχή της παρακμής της Ρώμης. Τότε που οι αυτοκράτορες πίστευαν ότι είναι θεοί.

Ο πολύς συνταγματολόγος, που έχει νομοθετήσει «τη μάνα του και τον πατέρα του» και έχει καταφέρει με τα νομοθετήματά του (βλέπε εδώ) να συρρικνώσει την παρανομία, όχι γιατί την καταπολέμησε αλλά γιατί νομιμοποίησε σημαντικό μέρος της, ο ίδιος αυτός άνθρωπος, και ενώ η χώρα βουλιάζει και το κράτος ρουφάει το αίμα μισθωτών και συνταξιούχων με το μπουρί της σόμπας, δεν βρήκε τρόπο να χρησιμοποιήσει μια λίστα φοροφυγάδων, των οποίων η φοροδιαφυγή συμποσούται, κατά πάσα πιθανότητα, σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρήκε τρόπο. Από τον Δεκέμβριο του 2010 η λίστα κάνει βόλτες και παραμένει άγνωστη. Μας λένε.

Ο Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, που ήταν ο αρμόδιος να χειριστεί το ζήτημα. Στην ερώτηση αν κατόπιν ήλεγξε τον υφιστάμενό του για την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Βενιζέλος απάντησε ότι ναι μεν, αλλά όχι ειδικώς τον συγκεκριμένο υφιστάμενο επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, παρά γενικώς και συλλογικώς όλους τους υφισταμένους επί όλων των υποθέσεων. Δηλαδή τους μάζευε και τους «πίεζε», λέει, να προχωρήσουν οι υποθέσεις. «Παιδιά πώς πάνε τα πράγματα; Καλά; Προχωρήστε! Ξέρετε εσείς.»

Θα ’θελα να ’ξερα τι διοικούσε ο Βενιζέλος, καφενείο; Έχω υπηρετήσει ως δόκιμος στον ελληνικό στρατό και θυμάμαι πολύ καλά ότι ο λοχαγός ήλεγχε την πρόοδο των εργασιών μία προς μία. Είχε μια ατζέντα όπου σημείωνε τα πάντα, μάζευε τα στελέχη στο γραφείο του και άρχιζε: Ρομπέν, βάφτηκε το βαρέλι του νερού στις τουαλέτες; Ζορό, λαδώθηκαν τα όπλα των αδειούχων; Μπάτμαν, επιδιορθώθηκε το φανάρι του στάγιερ; Μπορεί να φανεί απίστευτο στον κ. Βενιζέλο, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι εργασίες προχωρούσαν.

Όταν απολύθηκα από τον στρατό και έπιασα δουλειά, διαπίστωσα ότι ο εργοδότης μου λειτουργούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με καλούσε στο γραφείο του και με ρωτούσε, ένα, δύο, τρία, έγιναν; Αν όχι, γιατί καθυστερούν; Αν ναι, πάμε παρακάτω στα τέσσερα, πέντε, έξι. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει πάει στρατό; Δεν έχει εργαστεί ποτέ σε κανονικό εργοδότη;

Αλλά τι νόημα έχει να ρωτάς οτιδήποτε; Ως απάντηση θα πάρεις είτε εκκωφαντική σιωπή είτε ακατάσχετη παπαρολογία. Παπαρολογία είναι η τέχνη του να μιλάς χωρίς να λες τίποτα.

Η λίστα δεν χρησιμοποιήθηκε, επειδή είναι προϊόν υποκλοπής και άρα μη νόμιμη η χρήση της. Και ο Διώτης δεν ελέγχθηκε, διότι είχε πέσει πολλή δουλειά και ο υπουργός δεν είχε την πολυτέλεια να ασχολείται μεμονωμένα με κάθε υφιστάμενο και κάθε υπόθεση. Αυτά μας είπε ο κ. Βενιζέλος.

Κι εμείς καλούμαστε να τα αξιολογήσουμε. Μου φαίνεται ότι σε μια χώρα όπου η κρίση θερίζει την κοινωνία και το αίμα ρέει στους δρόμους, οι απαντήσεις του κ. Βενιζέλου είναι παπαρολογίες ενός υπερφίαλου καίσαρα της αυτοκρατορίας του εικονικού. Γιατί όλοι αυτοί οι τύποι στο εικονικό κινούνται. Το πραγματικό είναι αντικείμενο της πολιτικής και καθήκον των πολιτικών. Ενώ αυτοί οι τύποι είναι λαμόγια. Το μόνο καθήκον που αναγνωρίζουν είναι προς τον εαυτό τους. Και το καθήκον είναι να πλάθουν μια ωραία εικόνα, ώστε να κρύβουν πίσω της το θλιβερό ποιόν τους.  

Ρομπέν
.

5 σχόλια:

Singularity είπε...

Αυτός το καθήκον του το κάνει μία χαρά! Εμείς το δικό μας;

Βάλε καλό μου επιλογή share για fb, να μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε!

Ρομπέν είπε...

Αν το έπιασα σωστά, πρέπει να κάνω αναβάθμιση στο Google+, για να μπορώ να βάλω share. Και για να κάνω αναβάθμιση, μου ζητάνε φακέλωμα, κάτι που με ενοχλεί.

Αν δεν το έπιασα σωστά, διαφώτισέ με, σε παρακαλώ.

Singularity είπε...

Τσου! Δεν έχω κάνει αναβάθμιση στο google+, αλλά έχω την νέα διεπαφή του blogger. Δεν θυμάμαι από ποια στιγμή και μετά μου έβγαζε επιλογή τα κομβία του μοιράζεσθαι. Θα το ψάξω και θα σε ενημερώσω.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος θέλει να κάνει share στο fb, απλά κοινοποιεί το λινκ. Τόσο απλά. Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Επιλογή του λινκ, αντιγραφή, επικόλλησή του στον φεϊσμπουκικό τοίχο. Τόσο απλά. Τι "κομβία του μοιράζεσθαι", και ψάξιμο, κι ενημέρωση. Δε χρειάζονται!