Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Το 'πε κι ο γιατρός


Ενδιαφέρον άρθρο στο British Medical Journal αποκαλύπτει το σύστημα με το οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες μισθώνουν γιατρούς για τη διαμόρφωση της ιατρικής γνώμης και, κατ’ επέκταση, της κοινής γνώμης υπέρ των φαρμάκων τους. Δεν είναι απαραίτητα μεμπτός ένας γιατρός που αμείβεται από την φαρμακοβιομηχανία με 3000 δολάρια για να κάνει μια διάλεξη (προώθηση) ενός νέου φαρμάκου, αν και εφόσον τηρεί κάποιες προϋποθέσεις: έχει μελετήσει και γνωρίζει καλά το φάρμακο, έχει διερευνήσει με όλα τα μέσα που του παρέχει η επιστήμη του και η θέση του τις πιθανές ενέργειες και παρενέργειες, έχει ελέγξει στην πράξη τα αποτελέσματα και, εν πάσει περιπτώσει, πιστεύει ακράδαντα σε αυτό και στην αναγκαιότητα της ύπαρξής του στην αγορά. Να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι σε γενικές γραμμές τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις; Καθείς απαντά για πάρτη του.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά.

Ή μια μερική μετάφραση στα ελληνικά.

Και αν το θεωρείτε χρήσιμο, διαδώστε το. Όχι πως τα όσα καταμαρτυρούνται στο άρθρο της BMJ είναι πρωτάκουστα. Αλλά είναι καλό να μπορείς να τεκμηριώνεις μια άποψη με στοιχεία από αρμόδιες πηγές.

Ρομπέν

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες οι έρευνες σε θέματα ιατρικής σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από την βιομηχανία φαρμάκων.

Ο "πολύς" FDA "ανήκει" επίσης στο καρτέλ. Τι απέμεινε άραγε ανεξέλεγκτο;

Βέβαια κάποιοι σκεπτικιστές θα ζητήσουν αποδείξεις για όλα αυτά. Απαντώ απλά ότι, όλες οι αποδείξεις κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, και σε καθημερινά δημοσιεύματα. Μόνο που είναι θεωρίες συνωμοσίας, για τους περισσότερους. Με τις υγίες μας...

Ρομπέν είπε...

Για την ιστορία αναφέρω ότι μέχρι στιγμής δύο αναγνώστες της στήλης με ενημέρωσαν ότι έθεσαν το επίμαχο κείμενο υπόψη ενός στενού φίλου ιατρικού επισκέπτη ο καθένας. Ο ένας απάντησε ότι τα πράγματα γίνονται ακριβώς έτσι, ενώ ο δεύτερος ότι έτσι είναι μεν, αλλά αυτά είναι μόνο η επιφάνεια, η λάιτ εκδοχή, έχει και πιο ροκ καταστάσεις, λέει. Η στήλη επιφυλάσσεται να ξαναχτυπήσει, μόλις συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

tassos είπε...

Δεν υπαρχει λογος για θεωριες συνομωσιας. Αυτο που χρειαζεται ειναι θεσμοθετηση κ εφαρμογη διαφανειας στα αλισβερισια γιατρων κ φαρμακοβιομηχανιας.