Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Αμπαλαέα


Όταν ο Τιτανικός έπεσε πάνω στο παγόβουνο κι άρχισε να μπάζει νερά, κάποιοι στο σαλόνι της πρώτης θέσης συνέχισαν να πίνουν, να χορεύουν και να χαρτοπαίζουν, γιατί το σκάφος ήτο, βεβαίως-βεβαίως, αβύθιστο. Φαινόμενο άρνησης, αποσύνδεσης από την πραγματικότητα: δεν μπορεί, κάτι θα γίνει που θα αποκαταστήσει την κανονικότητα! Εξάλλου, το άγχος δεν είναι καλό, προκαλεί ρυτίδες.


Ενώ η ρωμαϊκή αυτοκρατορία βούλιαζε στην παρακμή, ο όχλος συνέρρεε απαρεγκλίτως στο Κολοσσαίο, για να απολαμβάνει μονομαχίες και θηριομαχίες. Εθισμένοι εκεί, στο Κολοσσαίο, μέχρι τελικής πτώσεως. Άγνοια, άρνηση, αποσύνδεση.

Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα (και αλλού) βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος ενός κραχ στις συντάξεις. Δηλαδή, μπορεί οι συντάξεις να κοπούν. Δηλαδή, εντελώς.

Κατόπιν, σειρά θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πτωχευμένο κράτος δεν θα έχει λεφτά για να τους πληρώσει. Τότε κι εκείνοι θα σταματήσουν να δουλεύουν, με πρώτους τους κυβερνώντες και τους βουλευτές. Το τελευταίο είναι το μικρότερο κακό, ίσως να μη γίνει καν αισθητό. Αλλά, αν έρθει μια εποχή στην οποία κανείς δε θα πληρώνεται, πώς θα προχωρήσει η ζωή; Δεν επιχειρώ εικασίες, για να μη γίνει το blog ακατάλληλο δια ανηλίκους.

Δε βαριέσαι, μ' αυτά θα ασχολούμαστε; Εδώ έχασε ο ΠΑΟΚ, αδερφέ, με πιάνεις, μας πούλησε η διαιτησία, το 'πε κι ο Θοδωρής (ο Ζαγοράκης, ντε). Τι με λες τώρα για τα ασφαλιστικά, το πρόβλημα εδώ, αδερφέ, είναι ένα: οι γαύροι. Με πιάνεις;

"Μόνο ο ΠΑΟΚ μ' ενδιαφέρει", δήλωσε ο κάπτεν πριν από μερικές ημέρες, μετά την ήττα της ομάδας του από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. "Έξαλλος ο Ζαγοράκης με Κουκουλάκη και όχι μόνο", μας πληροφορεί το σχετικό δημοσίευμα.

Ποιος είναι ο Κουκουλάκης, ρε παιδιά; Μας είναι χρήσιμος σε κάτι;

Σήμερα, στην Τούμπα, στη ρεβάνς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, έγινε Βηρυτός. Πέτρες, φωτιές, μολότοφ, οδομαχίες με μονάδες των ΜΑΤ. Ο όχλος κατέβηκε πάλι στο Κολοσσαίο.

Το άλλο νέο που έτυχε εκτενούς ανάλυσης στο δελτίο ειδήσεων ήταν ότι ο Σάκης ξύρισε τις μασχάλες του για τη Γιουροβίζιον.

Παγκόσμια οικονομική κρίση, κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, του κράτους, των ταμείων, των ανθρώπινων αξιών, κι εμείς συνεχίζουμε αθορύβητοι το βιολί μας. Προφανώς παραμένει ακλόνητη η πίστις πως το σκάφος είναι, βεβαίως-βεβαίως, αβύθιστο.

Εκεί, στο Κολοσσαίο, θα μας βρει το τέλος.


Famous last words:

Ιούλιος Καίσαρας: "Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;"

Jack Dawson (Τιτανικός): "Never let go!"

Νεοέλληνας: "Αμπαλαέα!" (αξίζει να δείτε τον ορισμό)

Ρομπέν

Δεν υπάρχουν σχόλια: