Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το ΕΛΙΑΜΕΠ πήρε το όπλο του

.
Στη σημερινή Καθημερινή τρεις καθηγητές πανεπιστημίου επιτίθενται ανοιχτά εναντίον «εθνικιστών» που ανησυχούν για τα ελληνοτουρκικά, για την εθνική κυριαρχία, για την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να κηρύξουν ελληνική ΑΟΖ, για το μέλλον της χώρας και του έθνους. Ειδικότερα, στοχοποιούν τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλειο Μαρκεζίνη. Τα κείμενα είναι τα εξής:

Ισχυροί σύμμαχοι, επιχειρήματα και αξιοπιστία, συνέντευξη από τον Λουκά Τσούκαλη, πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Επιδημίες νεοεθνικισμού, του Θεόδωρου Κουλουμπή, ομότιμου καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην προέδρου (1993-5) και νυν αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μεγίστη ανευθυνότητα και αδικαιολόγητα υπέρμετρη αισιοδοξία, του Ιωάννη Ν. Γρηγοριαδη, Επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικού συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Κοινό στοιχείο των τριών καθηγητών, πέρα από την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου και τη σκανδαλώδη ευθυγράμμιση απόψεων, είναι η σύνδεσή τους με το ΕΛΙΑΜΕΠ. Θα μου πεις, αφού συνδέονται και οι τρεις με το ΕΛΙΑΜΕΠ, πώς να μην έχουν την ίδια άποψη; Θα σου απαντήσω ότι παίρνω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ιδρύματος, Λουκά Τσούκαλη, ο οποίος στην παραπάνω συνέντευξη δηλώνει: «Να προσθέσω, τέλος, ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει ενιαία άποψη». Ο ίδιος, σε μήνυμα που απευθύνει από τον ιστότοπο του ιδρύματος, βεβαιώνει: «Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ανεξάρτητο και πολυφωνικό». Μπορεί να είναι έτσι. Σίγουρα, όμως, δεν φαίνεται έτσι.

Παρεμπιπτόντως, ρίξτε μια ματιά στις πηγές χρηματοδότησης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως αναφέρονται στον ιστότοπό του. Ένα από τα ιδρύματα που χρηματοδοτούν το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι το German Marshall Fund of the United States. Δείτε τους δικούς του οικονομικούς χορηγούς. Έλεγξα δειγματοληπτικά τα οικονομικά και άλλων χρηματοδοτών του ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά δεν βρήκα άκρη, όπως με το GMF. Ακόμα και ως μεμονωμένη περίπτωση, πάντως, δεν παύει να έχει ενδιαφέρον.

Ρομπέν
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: