Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ποιος Θανάσης

.
Χτες το βράδυ παρακολούθησα ένα μέρος της εκπομπής της Στάη στη ΝΕΤ. Καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι των κομμάτων, δημοσιογράφοι και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, δίδαξε προχωρημένα μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς.

Μιχελάκης: Κύριε Μεντρέκα, δέχεστε το Σύνταγμα;
Μεντρέκας: Ποιο Σύνταγμα;
Μιχελάκης: Το Σύνταγμα της Ελλάδας. Το δέχεστε;
Μεντρέκας: Ποιο; Αυτό που έχουν φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία;
Μιχελάκης: Το Σύνταγμα της Ελλάδας, κύριε Μεντρέκα, το δέχεστε, ναι ή όχι;
Μεντρέκας: Τι προβοκατόρικα είναι αυτά τώρα;
Μιχελάκης: Απλή ερώτηση είναι, κύριε Μεντρέκα! Απαντήστε, ναι ή όχι;
Μεντρέκας: Μα τι συζητάμε τώρα; Το Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;
Μιχελάκης: Δε θέλει να απαντήσει. Δεν του βγαίνει με τίποτα!

Ο Μιχελάκης έκανε μια εύστοχη ερώτηση και ο Μεντρέκας είδε την παγίδα. Αν έλεγε «ναι, δεχόμαστε το Σύνταγμα», τότε θα ήταν αναγκασμένος να απαντήσει γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ το περιφρονούν κατ’ εξακολούθηση με δηλώσεις και δράσεις τους. Αν, αντίθετα, απαντούσε «όχι δεν το δεχόμαστε», μια τέτοια απάντηση θα έγραφε πολύ άσχημα σε τηλεοπτική εκπομπή. Θα τους έκανε με τα κρεμμυδάκια ο τύπος την επομένη: «Αντισυνταγματικό δηλώνει το ΚΚΕ!!!» και τέτοια. Το πρόβλημα με τους Μεντρέκες, με όλους του πολιτικούς, είναι ότι δεν έχουν το θάρρος, την ευφυΐα, τη γνησιότητα, να πουν, έστω μία γαμημένη φορά, την αλήθεια. Την αλήθεια τους. Πες, ρε καραγκιόζη Μεντρέκα, πες ρε βλαμμένε, «δεχόμαστε αναγκαστικά αυτό το Σύνταγμα, γιατί δεν είναι δουλειά να βγούμε στην παρανομία, αλλά έχει πολλά στραβά και θα αγωνιστούμε για να τα αλλάξουμε». Πες το έτσι, να σε νιώσουμε, να σε καταλάβουμε. Ή πες «δεν το δεχόμαστε, είναι ένα άθλιο νομικό κείμενο, ένα κουρελόχαρτο που προσβάλλει τις ανθρώπινες αξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα σταθούμε απέναντί του με κάθε κόστος». Κι αυτό θα το καταλαβαίναμε, κύριε Μεντρέκα, δεν είμεθα ηλίθιοι ούτε μυξοπαρθένες. Κάθε στάση έχει κάτι να πει και προάγει τη συζήτηση και την κατανόηση, εκτός από τη μη στάση, την υπεκφυγή, την άρνηση, τον εμπαιγμό.

Αλλά τέτοια βόδια μας θεωρούνε, τέτοια παραλυμένα ανοϊκά ζώα, ώστε δεν παύουν να μας ταΐζουν σκατά, βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσουμε από τον κωματώδη λήθαργο.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι ο Μεντρέκας του ΚΚΕ, αυτός τουλάχιστον δεν έχει κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως οι Μεντρέκες που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 38 χρόνια.

Κανονίστε την πορεία σας. Δεκάδες κόμματα έχουν ιδρυθεί μέσα στα δύο χρόνια του Μνημονίου. Κανονίστε πού θα ρίξετε την ψήφο σας. Κανονίστε πού θα ρίξουν την ψήφο τους οι δικοί σας άνθρωποι.

Όταν σου φωνάζουν ότι είσαι μαλάκας κι εσύ εξακολουθείς να τους ψηφίζεις, αποδεικνύεις ότι δεν έχουν άδικο.

Ρομπέν
.

6 σχόλια:

TSE είπε...

ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ

ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΣΥ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΜΑ
ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ...ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, και συμπληρώνω πως
το
να πει
κάποιος άνθρωπος
"Ποιό Σύνταγμα; Αυτό που έχουν φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία;"
αντί
να πει
«δεχόμαστε αναγκαστικά αυτό το Σύνταγμα, γιατί δεν είναι δουλειά να βγούμε στην παρανομία, αλλά έχει πολλά στραβά και θα αγωνιστούμε για να τα αλλάξουμε» ή «δεν το δεχόμαστε, είναι ένα άθλιο νομικό κείμενο, ένα κουρελόχαρτο που προσβάλλει τις ανθρώπινες αξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα σταθούμε απέναντί του με κάθε κόστος»
δεν σημαίνει απαραίτητα πως το κάνει επειδή μας υποτιμά, μας θεωρεί βόϊδια, μας κοροϊδεύει κατάμουτρα, μας θεωρεί ηλίθιους και μυξοπαρθένες.
Μπορεί να το κάνει απλά επειδή εμείς οι άνθρωποι του πλανήτη Γη δεν έχουμε πάντοτε την δυνατότητα να λεκτικοποιήσουμε κάθε μία σκέψη μας και κάθε συναίσθημα.
Μου έχει τύχει άπειρες φορές να μην έχω καμμία μα καμμία απολύτως κακή πρόθεση αλλά να μην έχω την δυνατότητα μια συγκεκριμένη στιγμή να αναλύσω και να εξηγήσω ανά πάσα στιγμή την κάθε μία επιλογή μου στη ζωή μου.
Το να σκέφτομαι μέσα μου πως «δεν το δεχόμαστε, είναι ένα άθλιο νομικό κείμενο, ένα κουρελόχαρτο που προσβάλλει τις ανθρώπινες αξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα σταθούμε απέναντί του με κάθε κόστος» δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορώ και να λεκτικοποιήσω αυτή τη σκέψη μου!!!

Δεν το λέω το ό.τι έγραψα παραπάνω για να υποστηρίξω τον κύριο Μεντρέκα που δεν τον γνωρίζω, ή να υποστηρίξω ΚΚΕ που σαφώς δεν είμαι, αλλά επειδή εμένα μπορεί ίσως να μου άρεσε να μου το έλεγαν.

Ρομπέν είπε...

Ανώνυμε, το επιχείρημά σου είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αδυναμίας λεκτικοποίησης κάθε σκέψης και συναισθήματος.

Το επιχείρημά σου έχει νόημα όταν μιλάμε για ένα πρόσωπο που μετέχει απρομελέτητα σε μια συζήτηση.

Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα κόμμα, που επεξεργάζεται συστηματικά απόψεις επί χρόνια και δεκαετίες. Δεν πρόκειται για σκέψεις και συναισθήματα που σου ήρθαν και δεν δύνασαι, ενδεχομένως, να τα εκφράσεις με ακρίβεια και σαφήνεια. Πρόκειται για μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία ένας κομματικός μηχανισμός τα μελετάει, τα συζητάει, τα επεξεργάζεται και παράγει, συλλογικά και συγκροτημένα, θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Όταν, λοιπόν, είσαι εκπρόσωπος ενός μεγάλου και ιστορικού κόμματος σε μια τηλεοπτική συζήτηση και σε ρωτάνε αν δέχεσαι το Σύνταγμα, εκείνη τη στιγμή αν δεν έχεις έτοιμη απάντηση σε μια τόσο θεμελιώδη ερώτηση, τότε είσαι ούφο. Κι εσύ και το κόμμα σου. Δεν είναι δυνατόν να είσαι κόμμα και να μην έχεις ξεκαθαρίσει αν λειτουργείς μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος ή στην παρανομία.

Ρομπέν είπε...

Εξάλλου, πόση σκέψη χρειάζεται; Η απάντηση είναι μια λεξούλα: ναι ή όχι.

Να σε ρωτήσω: την είδες την εκπομπή; Αν την είδες, ο Μεντρέκας σου φαίνεται ότι δυσκολεύεται να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο ή ότι κάνει το παν για να υπεκφύγει;

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Λογική κι αυτονόητη η παρατήρηση πως είναι υποχρεωμένος ο εκπρόσωπος να έχει απάντηση σε τόσο θεμελιώδη ερωτήματα, δεν την είχα σκεφτεί. Την εκπομπή δεν την είδα, ούτε τον Μεντρέκα έχω δει. Γνώμη μου είναι για τις υπεκφυγές ενός ανθρώπου οτι ως κίνητρο δεν έχουν απαραίτητα την πλήρη απαξίωσή του προς τους άλλους, και οτι μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα κίνητρα, πχ ενοχές, άμυνα, κούραση, ένταση, θυμός, κλπ. Από τις υπεκφυγές κι αποτυχία έκφρασης είναι κι ο ίδιος ζημιωμένος που δεν τον νιώθουν και δεν τον καταλαβαίνουν οι ακροατές ("πες το έτσι, να σε νιώσουμε, να σε καταλάβουμε.") τους οποίους, φυσικά, τους έχει ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω, δεν είναι απαραίτητο οτι για τις υπεκφυγές φταίει 100% η απαξίωση προς τους πολίτες που τους θεωρεί βόιδια, παραλυμένα ανοϊκά ζώα και θέλει να τους ταϊσει σκατά. Μπορεί σε κάποιο ποσοστό να φταίει και οτι απλά είναι ούφο ο ίδιος και το κόμμα του.