Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ευρώ ή δραχμή;

.

Αυτοκίνητο ή βέσπα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα υπάρχει μοναδική και αυτονόητη; Ή μήπως υπάρχουν και εναλλακτικές και, για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε άλλα; Τα εξής δύο: Πού θέλουμε να πάμε; Ποιος θα οδηγήσει;

Σου λένε κάποιοι πως, αν επιλέξεις βέσπα, είναι προκαθορισμένο ότι θα στουκάρεις. Προφανώς, αυτό είναι ψέμα. Κάθε είδος οχήματος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το αυτοκίνητο παρέχει, βέβαια, καλύτερη παθητική ασφάλεια, από την άλλη, όμως, είναι πιο βαρύ και πιο δυσκίνητο. Η βέσπα υστερεί στην παθητική ασφάλεια, αλλά είναι πιο ευέλικτη. Τελικά, το αν θα στουκάρεις ή όχι εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα του οδηγού και από την πορεία που θα ακολουθήσει. Δεν στουκάρουν όλες οι βέσπες σε όλους τους δρόμους. Επιπλέον, συχνά στουκάρουν και αυτοκίνητα.

Τι συμπεραίνουμε από αυτή τη μικρή ανάλυση; Ότι, είτε επιλέξεις αυτοκίνητο είτε βέσπα, μπορεί να φας το κεφάλι σου. Οι πιθανότητες να φας το κεφάλι σου εξαρτώνται ίσως σε έναν βαθμό και από το είδος του οχήματος, αλλά πρωτίστως εξαρτώνται από τον δρόμο και από τον σοφέρ που θα επιλέξεις. Προσοχή: αν ο δρόμος είναι ανώμαλος και ο σοφέρ τυφλός, τότε, ό,τι όχημα και αν επιλέξεις, είσαι καταδικασμένος.

Ο εγκλωβισμός στο δίλημμα «αυτοκίνητο ή βέσπα;» δεν αφήνει την προσοχή να στραφεί στα ουσιωδέστερα: στον προορισμό και στον σοφέρ. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, αφού δεν συμφέρει να στραφεί η προσοχή στον προορισμό και στον σοφέρ. Δεν συμφέρει, γιατί ο προορισμός ουδέποτε συζητήθηκε (και γι’ αυτό φέρουν ευθύνη συγκεκριμένα πρόσωπα), ενώ, όσον αφορά τον σοφέρ, μια ματιά στους υποψηφίους αρκεί για να αντιληφθείς ότι επείγει να συντάξεις τη διαθήκη σου.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι, στην περίπτωση που επιλέξεις βέσπα και συμβεί το απευκταίο, ο μόνος υπεύθυνος θα είσαι εσύ – διότι επέλεξες βέσπα.

Δεν θα φταίει το ότι ποτέ δεν συμφωνήθηκε προορισμός. Δεν θα φταίει το ότι δεν έγινε απολύτως καμία προετοιμασία. Δεν θα φταίει το ότι δεν υπάρχει χάρτης. Δεν θα φταίει το ότι ο σοφέρ είναι τυφλός.

Θα φταίει η βέσπα.

Ρομπέν
.

3 σχόλια:

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Εύστοχη η αλληγορική προσέγγιση στην ερώτηση της ανάρτησης. Ο τρόπος σκέψης σου είναι ο ιδανικός που θα έπρεπε να είχε ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης.
Το θέμα είναι, υπάρχουν αρκετοί πολίτες που να είναι σκεπτόμενοι και μάλιστα υγιώς;;;
Και αν υπάρχουν, θα τους εμπιστευτεί κάνενας από τους υπόλοιπους τη βέσπα;
Εσύ πάντως, ξέρεις από βέσπα!

Singularity είπε...

Άντε ρε, την τύφλα σου δεν ξέρεις! Αν οδηγήσεις ΕΣΥ Vespa αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η οικονομία όσων οδηγούν αυτοκίνητο (και να τους καεί ΚΑΙ το βίντεο)και θα φταις πάλι εσύ! Άσε που τα παιδιά σου θα γυρίζουν από το σχολείο με μάτια απορημένα και θα σε ρωτάνε "Εμείς κύριε; Γιατί στην Ελλάδα δεν οδηγάμε αυτοκίνητα;" Για να σε δώ μηχανόβιε του γλυκού νερού, τί θα τους πείς...
Να μην θυμηθώ ότι η οδήγηση Vespas έχει αναφερθεί στον Εκκλησιαστή, αλλά και από τον Νοστράδαμο ότι θα προκαλέσει την συντέλεια του κόσμου... Ώστε θές να είσαι υπεύθυνος για την καταστροφή του κόσμου. Την τύφλα σου, και εσύ και η Vespa σου!

Ρομπέν είπε...

Για πατίνια λέει τίποτα ο Εκκλησιαστής; Ο Νοστράδαμος μήπως;