Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο;*

.
Δεν νομίζω. Η ομορφιά υπήρχε πάντα. Είχε χιλιάδες χρόνια στη διάθεσή της για να σώσει τον κόσμο. Δεν το κατάφερε. Για ποιο λόγο να πιστέψουμε ότι ξαφνικά θα το καταφέρει;

Νομίζω ότι το μήνυμα πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο κυκλοφορεί ελεύθερα, επειδή είναι ακίνδυνο. Είναι ακίνδυνο, επειδή δεν ισχύει.

Ένα μήνυμα που δεν κυκλοφορεί πολύ είναι ότι η γνώση θα σώσει τον κόσμο. Δεν κυκλοφορεί πολύ, επειδή είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο, επειδή ισχύει.

Εξάλλου, ακόμα και η ομορφιά χρειάζεται τη γνώση. Οι αισθήσεις δεν αρκούν για τη σύλληψη της ομορφιάς. Αν οι αισθήσεις αρκούσαν, τότε και τα ζώα θα μπορούσαν να απολαύσουν τη μουσική του Μότσαρτ, τη ζωγραφική του Βαν Γκονγκ, την ποίηση του Ελύτη, ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα και τον έναστρο ουρανό.

Οι αισθήσεις απλά μεταφέρουν το μήνυμα, αλλά η αποκωδικοποίηση του μηνύματος σε ομορφιά γίνεται μέσω μιας νοητικής διαδικασίας ερμηνείας, αξιολόγησης και σύγκρισης των ερεθισμάτων. Χωρίς γνώση δεν είναι δυνατή η ερμηνεία, ούτε η αξιολόγηση, ούτε η σύγκριση. Χωρίς γνώση δεν αποκαλύπτεται η ομορφιά. Το κλειδί της ομορφιάς είναι η γνώση.

Η γνώση θα αποκαλύψει την ομορφιά.

Η γνώση θα σώσει τον κόσμο.
Ρομπέν


* Η φράση είναι από τον «Ηλίθιο», του Ντοστογιέφσκι.

 .

7 σχόλια:

Singularity είπε...

Εντάξει ηλίθιος ήταν ο άνθρωπος, μπορεί να μην μπορούσε να εκφραστεί σωστά. Ήρθες εσύ και συν-πλήρωσες τον Ντοστογιέφσκι! Καλές γιορτές να έχουμε και να ψάχνουμε, να σκεφτόμαστε και να μαθαίνουμε για να σώσουμε τον κόσμο!

Ρομπέν είπε...

Καλή δύναμη.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Πολύ μου αρέσουν τα κείμενα τα οποία "την λένε" στο 95% του πληθυσμού, αλλά όλως παραδόξως αυτό το 95% συμφωνεί με το κέιμενο.
Υ.Γ. Δεν νομίζω να έγινα κατανοητός.
Να είσαι πάντα γερός ρε Ρομπέν.

Ρομπέν είπε...

Venceremos, compañero!

το παιδι γιατρος είπε...

Ακουσα προσφατα μια ομιλια οπου ακουγεται αυτη η φραση αλλα ερμηνευεται αλλιως. Η ομορφια που θα σωσει τον κοσμο ειναι η δια του Σταυρου εκφρασμενη Αγαπη του Χριστου που απανταει στο κακο με το καλο, στη βια με την ειρηνη, στο μισος με την αγαπη και συγχωρεση, που επωμιζεται τις ευθυνες των αλλων για να τους λυτρωσει. Ε αυτη η ομορφια θα σωσει τον κοσμο αλλα δεν τον εχει σωσει ακομη γιατι απλως δεν υπαρχει στους πιο πολλους ανθρωπους. Δεν ξερω αν ο Ντοστογιεφσκυ εννοουσε απλως την ομορφια της φυσης και των τεχνων η κατι αλλο, ομως το οτι υπαρχει ομορφια δε σημαινει οτι την απολαμβανουν/εκτιμουν οι ανθρωποι. Για να την εκτιμησουν πρεπει να γινει κατι, μερος αυτου του κατι ισως ειναι η γνωση που αναφερεις, νομιζω το σημαντικοτερο κομματι ομως ειναι η εν Χριστω μετανοια που σωζει ενα κυτταρο του κοσμου τοσο πριν οσο και μετα τον βιολογικο θανατο.

Ρομπέν είπε...

Και η γνώση του Θεού (το να γνωρίζεις τον Θεό) γνώση είναι.

Ανώνυμος είπε...

Την έννοια "ομορφιά" την αντιλαμβάνεσαι περιορισμένα, για αυτό και λες οτι "η γνώση" θα σώσει τον κόσμο. Αντίθετα, την ομορφιά την αντιλαμβάνομαι ως μιά πολύ πιο ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει μέσα της και τη γνώση, και την φυσικότητα, και το σεβασμό, και την ειρήνη και όλα τα καλά του κόσμου.
Διότι η ειρήνη είναι όμορφη. Η φυσικότητα είναι όμορφη. Ο σεβασμός όμορφος, το ηθικό είναι όμορφο, κλπ.
Ο πόλεμος είναι άσχημος. Το αρρωστημένο είναι άσχημο, το ασεβές είναι άσχημο, το ανήθικο είναι άσχημο, κλπ.
Επίσης, έστω οτι οι πολίτες αυτής της χώρας ενημερωνόμαστε συστηματικά, δραστήρια, από έγκυρες πηγές. Έστω οτι έχουμε γνώση. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως οτι θα βρίσκεται η χώρα σε καλύτερη κατάσταση. Διότι μπορεί κάποιος να γνωρίζει το καλό, αλλά μπορεί και να μη το επιλέξει.
Γι αυτό, εγώ πιστεύω ακράδαντα πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, κι όχι οτι η γνώση σώζει τον κόσμο.
Η γνώση σώζει υπό την αυστηρή προϋπόθεση οτι υπάρχει ομορφιά.