Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Μα, καλά, ηλίθιος είσαι;


Όλη η Θήβα πίνει εξασθενές χρώμιο διαλαλεί η Καθημερινή της Κυριακής. Το αίσχος του Ασωπού συνεχίζεται, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. "Τίποτα δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση της ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής", λέει το άρθρο, ενώ παρακάτω μας πληροφορεί για λίμνες αποβλήτων. Αυτές οι νεοφανείς λίμνες είναι ο νέος εναλλακτικός τρόπος των βιομηχανιών να ξεφορτώνονται τα τοξικά τους απόβλητα. Επειδή οι αγωγοί μέσω των οποίων χύνονταν τα απόβλητα στον Ασωπό έχουν εντοπιστεί (και, υποτίθεται, παρακολουθούνται), τα σαΐνια "κάνουν απευθείας απόθεση στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα από γεωτρήσεις ή πηγάδια ή απλά χύνουν τα λύματα σε χωράφια ή χωματερές." Δεν ξέρω αν συλλαμβάνετε την εικόνα. Εγώ δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το πρωτόκολλο λειτουργίας. Δηλαδή στήθηκε η φάμπρικα χωρίς καμία μέριμνα για τα απόβλητά της, δούλεψε πόσα χρόνια φουλάροντας τον Ασωπό με δηλητήρια και, όταν μια παρανυχίδα του κρατικού μηχανισμού κινήθηκε και οι αγωγοί προς Ασωπό έκλεισαν, οι τύποι άρχισαν να πετάνε τα τοξικά όπου να 'ναι, σε πηγάδια, χωράφια, χωματερές. Και υπάρχει ένα κράτος που κάθεται και τους κοιτάζει. Αν πας και ουρήσεις στην πλατεία Συντάγματος, δεν αποκλείεται να σε μπουζουριάσουν. Αλλά αν χύνεις τόνους τοξικών αποβλήτων στα χωράφια, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και υπονομεύοντας την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και, ενδεχομένως, πολλών γενεών, δεν τρέχει τίποτα. Είσαι μάγκας.

Απορία. Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, αφού ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος; Κατ' αρχήν, γιατί εξακολουθούν να λειτουργούν οι εν λόγω βιομηχανίες; Γιατί δεν τους έβαλε λουκέτο η αρμόδια αρχή; Γιατί δεν τις βομβάρδισε ο στρατός; Γιατί δεν τις διέσυρε το μαθητικό κίνημα; Γιατί δεν μπήκε κανείς στη φυλακή;

Υποψιάζομαι ότι η απάντηση έχει κάποια σχέση με το πολυθρύλητο πολιτικό κόστος. Ας υποθέσουμε ότι η αρμόδια αρχή κάνει το ιλιγγιώδες άλμα τόλμης και βάζει λουκέτο στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες οικογένειες ρίχνονται στην ανεργία και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ακαριαία, με ανακλαστικά που θα τα ζήλευαν μυθικοί νίντζα, θα κινηθεί 0 γνωστός-άγνωστος μηχανισμός διαιώνισης του παραλόγου. Απολυμένοι μεροκαματιάρηδες θα διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας. Κουκουλοφόροι θα σπάνε και θα καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Σκοτεινοί επαγγελματίες προπαγανδιστές του μηδενισμού, ενδεδυμένοι την κάζουαλ κουλτούρα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα σπέρνουν τη σύγχυση στο όνομα της αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη. Δημοσιογραφίσκοι και καρτούν της τηλεοπτικής ενημέρωσης, υπακούοντας στους φανερούς και κρυφούς τους πάτρονες, θα κρώζουν και θα κοάζουν περί φασιστικών μεθόδων του παρεμβατικού κράτους της Δεξιάς. Φοιτητές και μαθητές θα προχωρήσουν σε κατάληψη πανεπιστημίων και σχολείων, ως ένδειξη συμπαράστασης στους απολυμένους εργάτες. Αγρότες θα κλείσουν τις εθνικές οδούς, γιατί θα είναι μια καλή ευκαιρία να επιτείνουν το μπάχαλο. Πάνω στην αναμπουμπούλα, νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις που εξυπηρετούν άνομα συμφέροντα θα περάσουν στη ζούλα. Δεν αποκλείεται μία από αυτές να δώσει άδεια στους παραγωγούς τοξικών αποβλήτων να μεταφέρουν τις βιομηχανίες τους σε παρακείμενο ποταμό, ο οποίος είναι ακόμα υπεράνω υποψίας, επομένως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστεί "μυστηριώδης" έξαρση περιστατικών καρκίνου και ν' αρχίσουν τις έρευνες κάποιοι ενοχλητικοί. Τέλος, μετά από έναν μήνα χάους, καταστροφών και ακατάσχετης ροής μπούρδας και ψέματος, η κυβέρνηση, αντλώντας από τις δεξαμενές της σοφίας της, θα δώσει την πιο δομική, συστημική, βιώσιμη λύση που μπορεί: θα παράσχει πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των απολυμένων, για την απορρόφησή τους σε άλλες θέσεις εργασίας και για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους, καταστήματα, πανεπιστήμια και σχολεία. Και μια και δεν τα έχει στο ταμείο της αυτά τα εκατομμύρια, θα τα δανειστεί. Κανένα πρόβλημα.

Τέτοια ίσως να σκέφτεται ο κάθε αρμόδιος, ο κάθε εισαγγελέας - ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος - και καταλήγει να μέμφεται τον εαυτό του που διανοήθηκε να επέμβει στην ελλαδική πραγματικότητα: "Μα, καλά, ηλίθιος είσαι; Τι πας να κάνεις; Να ξεκινήσεις εμφύλιο; Για ποιο λόγο; Τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σε αρρωστήσουν, αν πας και μπλέξεις. Προτιμότερο να πιεις όλο τον Ασωπό. Καλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να επιβιώσεις."

Να γιατί.

Ρομπέν

3 σχόλια:

Finn είπε...

Καλημέρα! Η πολιτεία κάθεται και τους κοιτάει γιατί, εκτός των άλλων, φέρει η ίδια την ευθύνη να παρέχει ανά νομό οργανωμένους υποδοχείς της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας. Πολλοί νομοί (15 σύμφωνα με στοιχεία του 2004) δεν διαθέτουν καμία απολύτως υποδομή και όπου υπάρχουν υποδοχείς έχουν μεγάλες ελλείψεις. Πολλές βιομηχανικές συγκεντρώσεις έχουν δημιουργηθεί με όρους "αγοράς", επομένως είναι λογικό να μην έχει ληφθεί καμία ρύθμιση για βιολογικό καθαρισμό και προστασία του περιβάλλοντος - αυτά τα θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιχειρηματιών! "Το στοιχείο αυτό είναι απογοητευτικό καθώς φαίνεται ότι η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι οι οργανωμένοι χώροι μεταποιητικής δραστηριότητας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και την προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος" (Πετράκος-Ψυχάρης: Οι περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα). Έτσι, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως χώρα με τη λογική του προστίμου που δεν εφαρμόζεται συστηματικά και όπου εφαρμόζεται δεν είναι καθόλου αποτελεσματική (κατόπιν εορτής).

Finn είπε...

_ Αυτό το σύστημα καταμέτρησης επισκεπτών το οποίο μόλις παρατήρησα πως προστέθηκε, δεν φαίνεται να με λαμβάνει υπόψη! Μήπως δεν είναι και τόσο αξιόπιστο; Πάντως, συναισθάνομαι τη διάθεση να αφουγκραστεί κανείς μέσα από ένα μπλογκ την παγκόσμια δυνάμει επικοινωνία! Και είναι πραγματικά εκπληκτική, απαιτεί κάποιου είδους συντονισμό, αλλά είναι μυθώδης κατάργηση πολλών τύπων συνόρων! (μόλις διάβασα ένα σχόλιο από μια Φιλανδέζα απ' το Tampere).

Ρομπέν είπε...

Έχεις δίκιο, έχω διαπιστώσει κι εγώ ασυμφωνίες ανάμεσα στο αναγραφόμενο και το πραγματικό. Υποθέτω υπάρχει κάποιο lag στην ανανέωση των δεδομένων. Δεν πιστεύω να αραδιάζουν τυχαία στοιχεία.

Όντως ένα μπλογκ ανοίγει διαύλους επικοινωνίας. Μένει να δούμε (ο χρόνος θα δείξει) πόσο αποδοτικός είναι ο ρεαλισμός αυτής της επικοινωνίας.