Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες


Σε νέες κινητοποιήσεις προέβη η επαναστατημένη νεολαία, στο Κολωνάκι αυτή τη φορά. Καιρός ήταν να διορθωθεί η αδικία: μα, τέλος πάντων, δικαιούται και αυτή η συνοικία να πάρει μια μυρωδιά από τους κοινωνικούς αγώνες που διεξάγονται τελευταία στη χώρα μας.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς έστειλαν και οι καπεταναίοι της Σαλονίκης, με επιθέσεις σε δύο τράπεζες.

Μετά τα Δεκεμβριανά, τέτοιου είδους επεισόδια (αλλά και πιο χοντρά, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις με εκρηκτικά), ενσωματώθηκαν στην καθημερινότητα. Πριν από έναν μήνα περίπου στην περιοχή της Καμάρας της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ των ΜΑΤ και 30-40 κουκουλοφόρων που τα σπάγανε (γενικώς). Φίλη από εικοσαετίας, δοκιμασμένης ειλικρίνειας και σοβαρότητας, έτυχε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας. Οι κουκουλοφόροι πέρασαν από δίπλα της. Άκουσε να μιλάνε διάφορες γλώσσες, μου είπε, από τις οποίες καμία δεν ήταν ελληνικά.

Αλλά ας μη μας παραξενεύει το γεγονός. Οι σύντροφοι Πακιστανοί, Αλβανοί, Ρώσοι, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, έχουν, σύμφωνα με τις αρχές της ισοπολιτείας, ίσο δικαίωμα συμμετοχής στους κοινωνικούς αγώνες. Γιατί να μην το ασκήσουν;

Εντύπωση μου προκάλεσε η αντίδραση του ΣΥΝ, ο οποίος "καταδίκασε απερίφραστα" τα τελευταία επεισόδια. "Τέτοιες ενέργειες καλλιεργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και οδηγούν στη συντηρητική αναδίπλωση και την παραπέρα αυταρχικοποίηση της κοινωνίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια αλλαγή πλεύσης από τον Δεκέμβρη έως σήμερα. Δεν πέρασε δα καμιά δεκαετία. Τρεις μήνες μόνο. Δηλαδή τα επεισόδια του Δεκέμβρη δεν καλλιεργούσαν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες; Τι καλλιεργούσαν; Παντζάρια; Αίσθημα ασφάλειας; Ή μήπως τα Δεκεμβριανά δεν οδήγησαν σε παραπέρα αναρχικοποίηση της κοινωνίας; Μπουρδέλο έχει γίνει η χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. (Και πριν ήταν, αλλά το ξέραν λίγοι. Τώρα έκανε εγκαίνια με εκλέρ και το μάθαν όλοι.)

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι συνασπισμένοι (και άλλοι αριστεριστές, καλλιτέχνες κ.λπ.) ξαφνικά "άδειασαν" αυτά τα παλικάρια που αγωνίζονται. Γιατί δεν τους παρέχουν πια ιδεολογική κάλυψη; Σε τι διαφέρουν τούτοι οι αγνοί αγωνιστές από τα αδέλφια τους του Δεκέμβρη; Μόνο το Δεκέμβρη υπήρχαν κοινωνικά προβλήματα; Από τότε μέχρι τώρα έχουν λυθεί όλα και στο εξής όποιος "εξεγείρεται" θα "καταδικάζεται απερίφραστα";

Μια τέτοια αλλαγή στάσης δίνει το δικαίωμα σε κάθε κακόπιστο φασίστα, από κείνους που καταδίκαζαν τις βιαιοπραγίες του Δεκεμβρίου, να υποθέσει ότι οι συνασπισμένοι που σιγοντάριζαν τότε τους "σπάστες" με τις παπαριές που εκστόμιζαν, διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι είχαν συγκατανεύσει, αν δεν είχαν συνεπικουρήσει, στο άνοιγμα του ασκού του Αιόλου. Ή, πιο απλά, διαπίστωσαν πτώση στα ποσοστά τους.

Κι αφού η σπορά των ανέμων έγινε επιτυχώς τότε, τι πιο φυσικό τώρα από το να θερίσουμε θύελλες;

Καλό χειμώνα.

Ρομπέν


2 σχόλια:

tassos είπε...

Νομίζω ότι είσαι κατάτι άδικος σ'αυτό το ποστ. Αν δηλαδή έβγαιναν κ λέγαν τα ίδια με το Δεκέμβρη τι θα έκανες; Θα τους επαινούσες για συνέπεια θέσεων;

Δε νομίζω ότι αμφισβητείται ότι υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα Δεκεμβριανά και το πρόσφατο μπάχαλο.

Ρομπέν είπε...

Τάσο, έχεις δίκιο, από τη σκοπιά του καλόπιστου παρατηρητή.

Απλά εγώ δεν τους πιστεύω. Θεωρώ ότι ούτε τον Δεκέμβρη ούτε σήμερα οι αντιδράσεις τους είναι αγνές και καθαρές από σκοπιμότητα.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φαινόμενα (τότε και τώρα), αλλά δεν βλέπω διαφορές στα κίνητρα που παράγουν τις αποτιμήσεις των φαινομένων.

Σαφώς και δεν θα τους επαινούσα για συνέπεια θέσεων, αν έλεγαν τα ίδια, γιατί για μένα δεν αρκεί η συνέπεια, όταν οι θέσεις είναι φαύλες. Αλλά, τουλάχιστον, θα είχαν συνέπεια.