Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Μετανοείτε

.
Έχετε πολύ διάβασμα σήμερα.

Στο άρθρο του «Το 2025 κι εμείς» στην Καθημερινή της Κυριακής ο Νίκος Κωνσταντάρας παρουσιάζει ζοφώδεις τις προοπτικές των οικονομικών και δημογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το σημείο χωρίς επιστροφή δεν τοποθετείται πια σε ένα απροσδιόριστο μακρινό μέλλον, αλλά ανησυχητικά κοντά. Ρίξτε μια ματιά στην «Έκθεση 2009 για τη βιωσιμότητα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία αντλεί τα δεδομένα του ο κ. Κωνσταντάρας. Πηγαίνετε στη σελίδα 106 και δείτε το γράφημα VII.8.1, το οποίο απεικονίζει την οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. Συγκρίνετέ το με το αντίστοιχο άλλων χωρών της ΕΕ. Το εμβαδόν που περικλείει η κόκκινη γραμμή αποτελεί μέτρο της οικονομικής βιωσιμότητας. (Η λογική του γραφήματος εξηγείται στη σελίδα 93.)

Εξίσου ανησυχητικά συμπεράσματα, όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, συνάγει ο Χρήστος Γιανναράς στη σημερινή του επιφυλλίδα με τίτλο «Αλλαγή κεντρικού προσανατολισμού;», στην ίδια εφημερίδα.

Ακατανόητο το γιατί κινδυνολογούν οι δύο αυτοί κύριοι. Ο Τζορτζίνο είναι εδώ. Το μέλλον είναι φωτεινό.

Ο Τζορτζίνο της πράσινης ανάπτυξης – ας τον λέμε για συντομία Τζίνο – τι σκοπεύει να κάνει για τη φλέγουσα υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής; Θα αντιδράσει στις πιέσεις των ευρώ και των δολαρίων; Προς το παρόν αντιδρούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Μόνο.

Για όσους δεν γνωρίζουν το φρικώδες ιστορικό των μεταλλείων Χαλκιδικής και το μέγεθος της επαπειλούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, που μόνο με πυρηνική καταστροφή μπορεί να συγκριθεί, μια σύντομη σύνοψη γίνεται εδώ. Το μέτρο της σοβαρότητας της κατάστασης δίνει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, υπάρχει μεγάλος όγκος σχετικής πληροφορίας στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Εκεί θα βρείτε επίσης φωτογραφίες και αποκαλυπτικά βίντεο από παρόμοιες εξορύξεις σε άλλες χώρες του κόσμου. Η ιστορία παντού η ίδια: τα άρματα του κέρδους πολτοποιούν κάτω από τις ερπύστριές τους ολόκληρους πληθυσμούς με τη συνεργία ξεπουλημένων κυβερνήσεων.

Αν είστε πολύ μπίζι για να τα δείτε όλα αυτά, μπορώ να σας το κάνω λιανά με δυο γραμμές: αν καμφθούν οι αντιστάσεις των κατοίκων και προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρίας εξόρυξης, η Χαλκιδική είναι ξεγραμμένη. Καμένη γη. Κρανίου τόπος. Και όχι μόνο η Χαλκιδική. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα βαρύνουν και τους όμορους νομούς. Αλλά σας παρακαλώ θερμά: μην επαφίεστε στη δική μου οπτική. Ψάξτε το μόνοι σας.

Βέβαια, εύκολα μπορεί να αποφανθεί κανείς ότι όλα τούτα είναι υπερβολές. Κινδυνολογίες. Συνομωσιολογίες. Έμμεση αντιπολιτευτική κίνηση. Μωρία του γράφοντος. Πιθανόν.

Εύκολα μπορεί να επαναπαυτεί κανείς στον αφελή πλην βολικό αφορισμό: «Έλα, μωρέ, τέτοια πράγματα δεν γίνονται». Ή στο προφανέστερα αφελές, αν όχι και βλακώδες: «Δεν θα τους αφήσουν να κάνουν τέτοιο πράμα». Ίσως.

Όμως. Το τι γίνεται και τι δεν γίνεται και το αν τους αφήνουν ή όχι μπορεί κανείς να το διαπιστώσει ανατρέχοντας στο παρελθόν. Θέλετε βοήθεια; Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τον Ασωπό. Από το 1969 έως σήμερα τα λύματα εκατοντάδων βιομηχανιών (750 σήμερα) χύνονται στον ποταμό Ασωπό. Τα λύματα αυτά έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα τον Ασωπό και τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι κυριολεκτικά να πεθαίνουν (πενταπλασιασμός των θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα μέσα σε 18 χρόνια). Τα τελευταία νέα λένε ότι βρέθηκε και στη γειτονική Εύβοια εξασθενές χρώμιο (η πιο καρκινογόνος ουσία που χύνεται στον Ασωπό). Φόβοι εκφράζονται ότι «μέρος των παράνομων απορρίψεων από τη Βοιωτία έχει μεταφερθεί στην Εύβοια, έπειτα από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα του Ασωπού τα τελευταία δύο χρόνια». Ε, βέβαια. Η Βοιωτία μπούκωσε. Πάμε παραδίπλα. Λέω, λοιπόν, ότι το θέμα του Ασωπού αποτελεί εγχώριο και διεθνές σκάνδαλο από το 1996. Ουδείς μέσα σε 13 χρόνια έδωσε λύση. Ουδείς. Ούτε πράσινος ούτε γαλάζιος ούτε μενεξεδής. Ακούς, καλέ μου, Τζίνο; Ουδείς.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο Τζίνο και το πράσινο παρεάκι του θα πράξουν κάτι ωφελιμότερο (για την πόλη) στην υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής; Πείτε μου έναν λόγο.

Απαιτείται άμεση αφύπνιση. Έντονη μαζική αντίδραση. Αν δεν είναι ήδη αργά.

Μετανοείτε.
Ρομπέν

2 σχόλια:

αμαν και ποτε είπε...

Ωρε τι εχουμε να δουμε μπροστα μας.....!!

Ανώνυμος είπε...

http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/10/20/robin/