Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Πανικός: Sales manager of the year

.
«Φρένο γιατρών στον πανικό», μας λέει το άρθρο του «Έθνους της Κυριακής». Η εταιρία MARC διεξήγαγε, για λογαριασμό της εφημερίδας, δημοσκόπηση σε δείγμα 300 ιατρών (παθολόγων, πνευμονολόγων, παιδίατρων). Διόλου ευκαταφρόνητο το πλήθος του δείγματος. Α ποτέλεσμα: ποσοστό 87,3% εξ αυτών χαρακτήρισε υπερβολικό τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τη νέα γρίπη. Μάλιστα, το 80,7% θεωρεί πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα η γρίπη A/H1N1 δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη συνήθη εποχική γρίπη».

Μάλιστα.

Δυο μέρες πριν, ο Υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, είχε εξαγγείλει εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας. Δείτε το βίντεο.

Ο κ. Αβραμόπουλος μας πληροφορεί ότι μέχρι και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να νοσήσει από τη συγκεκριμένη γρίπη.

Μας λέει, ακόμα ότι, παρότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες που θα παραλάβουν τα εμβόλια, ετούτα δεν θα χρησιμοποιηθούν πριν από την διεθνή και ευρωπαϊκή τυπική έγκριση για την κυκλοφορία τους.

Μαθαίνουμε, τέλος, ότι η παραγγελία που έδωσε η Ελλάδα είναι για 24.000.000 δόσεις του εμβολίου.

Μάλιστα.

Ερωτήματα:

1. Ποιο είναι ακριβώς το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο Υπουργός Υγείας; Από τη μία μας λέει ότι σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους πάνω στη Γη μπορεί να νοσήσει, από την άλλη, την ίδια μέρα, δηλώνει ότι «δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά». Που σημαίνει, ότι οι μισοί από μας μπορεί να νοσήσουν, αλλά ηρεμήστε, γιατί λίγοι είναι εκείνοι που θα τα τινάξουν.
Έχω την αίσθηση ότι όταν κάποιος δεν θέλει να προκαλέσει πανικό, αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να νοσήσει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο κ. Αβραμόπουλος γιατί επέλεξε να μας το αναφέρει; Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνάδει αυτό το ποσοστό με τη γνώμη του 80% των γιατρών της έρευνας του «Έθνους» ότι η γρίπη αυτή δεν είναι πιο επικίνδυνη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

2. Σε όλο τον κόσμο έχουν παραγγελθεί 950.000.000 δόσεις του εμβολίου. Από αυτές, 24.000.000 έχουν παραγγελθεί από την Ελλάδα. Δηλαδή, ενώ η χώρα μας έχει το 0,17% του παγκόσμιου πληθυσμού, παραγγέλνει το 2,5% των δόσεων που έχουν παραγγελθεί παγκοσμίως. Δηλαδή δεκαπέντε (15) φορές περισσότερες από όσες αναλογούν στον πληθυσμό της. Γιατί;

3. Για ποιο λόγο να είμαστε από τους πρώτους που θα παραλάβουν τα εμβόλια, αφού δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε «πριν τη διεθνή και ευρωπαϊκή έγκριση για την κυκλοφορία τους»; Καταρχήν, γιατί να τα παραλάβουμε καν, αν δεν έχει εγκριθεί ακόμα η κυκλοφορία τους; Κι αν δεν δοθεί η έγκριση (ας πούμε, αν κριθούν ακατάλληλα), τι θα γίνει; Θα τα επιστρέψουμε και θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω; Και πάλι, πώς συνάδει όλη αυτή η πρεμούρα με τις αποφάνσεις των καλών μας γιατρών;

Ένα άλλο άρθρο του «Έθνους» ίσως να ρίχνει λίγο φως σε αυτά τα ερωτήματα. Αφού μας λέει πόσο βιαστικά ετοιμάζεται το νέο εμβόλιο και πόσο ελλιπείς είναι οι κλινικές μελέτες, παραθέτει νούμερα σχετικά με τον χορό των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από την «πανδημία». Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη, ρίξε μια ματιά. Εξάλλου, το άρθρο παραπέμπει σε μια δήθεν πανδημία του ίδιου τύπου γρίπης που συνέβη το 1976. Την ίδια πρεμούρα είχαν και τότε για το εμβόλιο, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να σκοτώσει περισσότερους από όσους σκότωσε η γρίπη και να αφήσει πολλούς ημι-παράλυτους. Τρία χρόνια αργότερα, το 1979, εκκρεμούσαν κατά του κράτους των ΗΠΑ 4000 μηνύσεις από ανθρώπους στους οποίους το εμβόλιο προκάλεσε παρενέργειες. Τουλάχιστον 500 Αμερικανοί πολίτες εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barre αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για μία οξεία νευροπάθεια που προκαλεί παράλυση.

Αρκετά διαφωτιστικό σχετικά είναι το παρακάτω βίντεο από την εκπομπή 60 Minutes που ασχολήθηκε με το ζήτημα το 1979:





Δεν μπορεί εύκολα κάποιος να υποστηρίξει ότι η εκπομπή 60 Minutes είναι ή ήταν μια εκπομπή της πλάκας. Είναι μια από τις μακροβιότερες στην αμερικάνικη τηλεόραση και, λένε, από τις πιο σοβαρές. Για τους σινεφίλ να θυμίσω ότι είναι η εκπομπή που το 1995 βάλθηκε ξεσκεπάσει τις σκοτεινές τακτικές της καπνοβιομηχανίας, μια υπόθεση που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία “The Insider”. Κάτι σας λέει τώρα, ε;

Εμφανίζεται, λοιπόν, στο παραπάνω βίντεο ένας Dr. David Sencer, ο εμπνευστής και αβανταδόρος του προγράμματος εμβολιασμών, πίσω στο ζοφερό 1976, ο οποίος ιδρώνει, ξεροκαταπίνει, βρωμάει και ζέχνει ενοχή, ενίοτε κομπιάζει ή αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, και τελικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τα εξής δύο τρομαχτικά:

1. Το εμβόλιο που τελικά χρησιμοποιήθηκε τότε δεν είχε δοκιμαστεί καθόλου. Δηλαδή άλλο εμβόλιο δοκιμάστηκε και πήρε έγκριση και άλλο χρησιμοποιήθηκε.

2. Σε όλο τον κόσμο λίγα μόνο και ανεπιβεβαίωτα κρούσματα τις γρίπης είχαν αναφερθεί. Καμία τεκμηρίωση πανδημίας. Τελικά μόνο ένας πέθανε από τη γρίπη, το πρώτο κρούσμα. Στις ΗΠΑ. Κανείς άλλος, πουθενά αλλού. Και δεν ήταν οι εμβολιασμοί που αναχαίτισαν την πανδημία. Μόνο το 24% του πληθυσμού των ΗΠΑ εμβολιάστηκε τελικά. Σε άλλες χώρες δεν έγιναν εμβολιασμοί. Εξαιτίας του εμβολίου, πάντως, πέθαναν 25 άνθρωποι. Άλλες πηγές λένε 32. Η υπόθεση έχει μείνει στην ιστορία ως «το φιάσκο της γρίπης των χοίρων».

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Η ισπανική γρίπη σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους το 1918. Όμως, ποιον θα ακούσεις; Τα κανάλια, τους αχυρένιους πολιτικούς, τις φαρμακοβιομηχανίες ή την ιατρική επιστήμη; Η οποία, εκτός των άλλων, μας λέει ότι η κοινή γρίπη σκοτώνει 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ασφαλής επιλογή δεν υπάρχει. Ασφάλεια και βεβαιότητα δεν υπάρχουν σε αυτή τη ζωή, ευσεβείς πόθοι είναι. Μπορεί να κάνεις το εμβόλιο και να μείνεις παράλυτος. Μπορεί να μην το κάνεις και να αρρωστήσεις και να αποδημήσεις εις Κύριον. Δεν μπορείς να επιλέγεις με κριτήριο την εξασφάλιση, γιατί εξασφάλιση δεν υπάρχει. Τι μένει; Η λογική, το ένστικτο, η στάση ζωής.

Μια στάση ζωής είναι οι συνήθειες που χτίζουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Που κατά γενική παραδοχή είναι η καλύτερη άμυνα δια πάσαν νόσο και μαλακία. Γιατί δεν επικεντρώνουν εκεί την προπαγάνδα το κράτος και τα κανάλια; Προφανώς, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται καμία πώληση. Άσε που θα θιχτούν συμφέροντα, αν αρχίσουν και σου λένε, κόψε καφέ, αναψυκτικά, junk food και άλλα που σου κουρελιάζουν τον οργανισμό. Ποιος να αναλάβει τέτοια ευθύνη και γιατί;

Πάρε 24.000.000 δόσεις και πάμε παρακάτω.

Ρομπέν

2 σχόλια:

tassos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
tassos είπε...

buzzed